Elaba

  • Ras : Fjord
  • Leeftijd : 04/05/2006
  • Geslacht : Merrie
  • Kleur : Isabel

In 2010 is dit geweldig paard een deel van mijn leven geworden. Dit is Elaba, met haar is het allemaal begonnen.

Omschrijving

Zij heeft me geleerd dat er meer bestond dan enkel rijden, ondanks het idee, dat een fjord nu eenmaal zwaar aanvoelt in de mond en je daar niet veel aan kan veranderen.

Deze merrie heeft helemaal het tegendeel bewezen. Zij heeft samen met mij de weg afgelegd naar een betere band en veel vertrouwen. Ik had nooit gedacht dat ik zo dicht bij een paard kon staan.

Elaba stond op een manege. Ik leerde haar kennen als een jonge fjord van 3 jaar. Ze werd op dat moment zadelmak gemaakt.

Door haar brave karakter werd ze al snel gebruikt in de manege lessen. De eerste paar maanden mochten alle kinderen op haar rug zitten en kon ze het verdragen. Het werd winter en haar gedrag begon fel te veranderen.

Ze begon van alles te schrikken en zelfs een cirkel kon niet meer met haar gereden worden.

Ze bokte iedereen van haar rug en bleef niet meer stilstaan bij het opstappen.

In die periode vroeg ik aan de stal eigenaar of ik haar mocht rijden en verzorgen omdat niet veel mensen nog op haar wilde rijden.

Uiteraard niet wetende hoe ik kon communiceren met haar heb ik ook dikwijls de grond van dichterbij mogen bekijken.

Ik voelde dat dit anders moest. Dat er een andere manier moest zijn. Ik ben toen wat beginnen opzoekn over natural horsemanship.

Ik zag dat er veel oefeningen vanop de grond werden gedaan en ik begon het zelfde te doen. Elaba werd beetje bij beetje terug rustiger maar we waren er nog lang niet. In die periode besloten men ouders om Elaba voor me te kopen. Ik was trotse eigenaar geworden van dit prachtige dier.

Toen Elaba officieel van mij was heb ik me nog meer verdiept in het grondwerk en wilde ik er nog meer over weten ik begon les te nemen en onze band werd beetje bij beetje sterker en sterker.

Ik had nooit gedacht dat de fjord die me er zoveel jaar geleden nog afbokte nu gereden kon worden zonder tuig. We hebben al zoveel dingen samen mogen beleven en samen met haar heb ik al zoveel van mijn dromen kunnen verwezenlijken. (samen zwemmen, samen vrij rennen over het stand,…) Ik hoop dat ik haar nog lang bij me kan hebben en ze nog veel van haar wijsheid mag doorgeven.

Zij is het voorbeeld dat als je leert luisteren er veel kan veranderen.